2001'den beri...

Sıkça Sorulan Sorular

1 – Askerlik tecili ve işlemleri?

Tükiye’de lise mezunlarının 2 yıl, Meslek yüksek okulu mezunlarının veya lisans (4 yıllık) programlarını yarıda bırakanların 1 yıllık askerlik tecil hakkı bulunmaktadır. Bu haktan yararlanabilmek için 29 yaşını doldurmamış olmamak gerekmektedir.

Türkiye de lisans mezunlarının mezuniyetten sonra 2 yıl, yüksek lisans mezunlarının ise mezuniyetten sonra 1 yıl askerlik tecil hakkı bulunmaktadır. (35 yaşını doldurmamış olmak kaydı ile). Yurt dışı yükseköğretim kurumu mezunlarına, denklik işlemleri için ayrıca denklik başvuru tarihinden itibaren 1 yıl sevk tehiri hakkı verilir. Lisans seviyesinde denkliği tanınanlara talepleri halinde, denklik onay tarihinden itibaren ayrıca 2 yıl daha sevk tehiri hakkı verilir. Bu iki sevk tehirinin toplam süresi, mezuniyet tarihinden itibaren 3 yıl sınırını geçemez. Yüksek lisans seviyesinde denkliği tanınanlara talepleri halinde ise, denklik onay tarihinden itibaren ayrıca 1 yıl daha sevk tehiri hakkı verilir. Bu iki sevk tehirinin toplam süresi, mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl sınırını geçemez.

Yurt içi veya yurtdışı Lisans programlarında eğitim alan öğrenciler 29 yaş sınırına kadar askerliklerini erteleyebilirler. Yüksek lisans ve doktora eğitimi alan öğrenciler ise askerliklerini 35 yaşına kadar tecil edebilirler. Yurt dışındaki öğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin, her yıl bulundukları bölgedeki eğitim müşavirliği/ataşeliği veya konsolosluğa ilk seferinde derhal, takip eden yıllarda en geç o yılın 31 Ekim tarihine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. (açık öğretim programlarında ayrıca, aynı sınıfta iki yıl üst üste kalmama şartı bulunmaktadır).

Bitirdiği eğitim-öğretim kurumunun dengi veya daha aşağı seviyedeki (2 yıl süreli meslek yüksek okulunu bitirip tekrar 2 yıl süreli bir başka meslek yüksek okulunda/4 yıl süreli bir fakülteyi bitirip, tekrar 4 yıl süreli bir başka fakülte veya 2-3 yıl süreli bir yüksek öğrenim kurumunda okuyanlar) bir okulda okuyanların öğrencilikleri nedeniyle askerlikleri ertelenmemektedir.

Kaynak ve detaylı bilgi; www.msb.asal.gov.tr

 

2 – Ne kadar süre de vize alabilirim ?

İngiltere; İngiltere vize başvurusunun neticelenme süresi 5-15 iş günü arasında değişmektedir, gerçek vize alma süreleri konsolosluğun web sitesinden takip edilebilmektedir; http://www.ukvisas.gov.uk/en/howtoapply/processingtimes

Amerika;  Amerika vize başvurusunun neticelenme süresi genellikle 2-3 iş günü sürmektedir, ancak Amerikan konsolosluğundan vize başvurusu için randevü verilen tarihler yoğun dönemlerde 30-40 gün sonrasına olabilmektedir. 0212 340 44 44 nolu telefonu arayarak en alınabilecek vize randevü tarihi öğrenilebilir,

Avustralya; Avustralya vize başvurusunun neticelenme süresi dil kursu vizeleri için 2-12 hafta arasında, lisans ve yüksek lisans programlarının vizeleri ise 2-3 hafta sürmektedir.

Kanada; Kanada vize başvurusunun neticelenme süresi 3 – 20 hafta arasında sürebilmektedir.

 

3 – Vize garanti midir ?

Vize başvurusunun nasıl sonuçlanacağını önceden kesin olarak bilmek mümkün değildir, danışmanlarımız size ülkelerin farklı olan vize başvurusu ile ilgili beklentilerini aktarıp, beklentilerini karşılamadığınız ülkeler ve vizeler konusunda sizi uyarırlar, (Avustralya dil kursu vizesi için son 3 aydır banka da para gösterme şart ya da İngiltere GSV vizesi için İngilizce yeterlilik şartı vs.)

 

4 – Ne kadar süre dil eğitimi almalıyım  ?

Ne kadar süre dil eğitimi alacağınız aslında mevcut İngilizce seviyenizi ve hedeflediğiniz İngilizce seviyesine bağlıdır. İngilizce seviyenizi ölçmek için ofislerimizde ücretsiz seviye tespit sınavlarına katılabilirsiniz.  İngilizce de bulunan geleneksel 6 kuru tamamlamak için ortalama kur başına 6 hafta gerekmektedir. Kur atlama süreleri ilk ve son kurlar için daha uzun iken orta seviyedeki (intermediate – pre ve upper dahil) kurlar için daha kısa olmaktadır.

 

5 – Hangi ülkeye gitmeliyim ?

Herhangi bir ülke bütün özellikleri bakımından diğerlerinden daha iyi olmadığı için ülkelerin maliyet, mesafe, vize şartları, çalışma izinleri, iklim şartları gibi özeliklerine bakarak bir danışman aracılığı ile karar vermenizde fayda vardır. Burada önemli olan sizin beklentilerinize uygun ülkenin seçilmesidir. İngilizce konuşulan Ülkeler arasında ilgili özellikleri bakımından önce çıkanlar şöyle sıralanabilir, mesafe; İngiltere ve Malta, iklim şartları; Malta, Avustralya, Amerika, Yeni Zellanda, Refah seviyesi; Amerika, Kanada, Avustralya,  çalışma izni ve sosyal hayat; Avustralya ve Kanada,

 

6 – Dil okuluna nasıl karar vereceğim ?

Dil okulları ile ilgili skala hem okul sayısı hem de maliyetler açısından son derece geniştir. Dil okulları ile ilgili detaylı bilgi için, ve maliyetler için,
Dil okulu seçerken, program içeriği ve yoğunluğu, konaklama imkanları, şehir, sosyal imkanlar, yaş ortalaması en önemli ölçülerdir.

 

7 – Hangi üniversiteye başvurmalıyım ?
Önemli olan kişinin mevcut, not ortalaması ve skorları ile mümkün olan en iyi üniversiteye gidebilmesidir.En iyiliğin ölçüsü ise okulun sıralamadaki yeri program içeriği ve üniversitenin bulunduğu şehir ve maliyetleridir. Bu bağlamda birden fazla üniversiteye başvurup kabul edenler arasında tercih yapmak en uygun yöntemdir.
8 – Nasıl burs alabilirim ?

Türkiye’den alınan burslar için TÜBİTAK, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk eğitim Vakfı gibi burs veren kurumların web sitelerinden burs şartları araştırılabilir. Üniversite bursları açısından en zengin ülke Amerika’dır ve burs alabilmek yüksek not ortalaması ve sınav skorlarınıza (GRE, GMAT, SAT, ACT vs) bağlıdır.

 

9 – Hangi ülkede eğitim almalıyım ?

Eğitim alınacak ülkeler ile ilgili ciddi farklar bulunmaktadır, özet olarak sosyal hayatı rahat olan bir ülke tercih ediyorsanız, göçmen ülkeleri olan Avustralya, Yeni Zellanda ve Kanada, eğer asıl amacınız tatil yapmak ise Malta, iklimin yumuşak ve sıcak olası önemli ise Avustralya ve Amerika nın güney eyaletleri, çalışma izni önemli ise Avustralya, master programınızı 1 yıl da tamamlamak istiyorsanız İngiltere, prestijli bir ülke için Amerika ve İngiltere, üniverstie eğitimlerinin ücetsiz oluğu bir ülke için Almanya ve Avusturya, ekonomik bir ülke için ise Ukrayna ve Belarus sizin için daha uygun olacaktır. Bu ölçüler detaylandırılıp çeşitlendirilebilir ve bu konuda uzman yardımı lamanız bütün kariyerinizi yönlendirecektir.

 

10 – Hangi ülkeye vize almak daha kolay olur ?

Ülkeler arasında vize için önemsenen parametrele asında farklar olduğu açıktır, bir ülkeden vize alamamış bir öğrenci adayı bir başka ülkeden rahatlıkla vize alabilmektedir. Ülkelerin kendi içlerinde de farklı vize türleri bulunmakta ve farklı parametreler için değerlendirme yapmaktadır. Sonuç olarak herhangi bir öğrenci için daha kolay vize alabileceği ülkeler tanımlanabilir ancak bu herkes için genel geçer olamayacağından, yukarıdaki soruya herkes için geçerli bir cevap verilemez. Vizeler bölümünden ülkelerin vizeleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

11 – Yurtdışında ofisiniz var mı ?

Ocean Yurtdışı Eğitim yurt dışındaki okulların Türkiye temsilciliğini yapmaktadır. Yurtdışında şubemiz olmamasına rağmen öğrencilerimizle ilgili her türlü konuda okullar ile sürekli iletişim halinde bulunmaktayız.

 

12 – Yurtdışında eğitim ne kadara mâl oluyor?

6 aylık bir dil eğitim ücreti İngiltere içinde bile 800 GBP ile 11000 GBP arasında yani 10 kattan fazla değişmekle beraber ülkeler arasında da maliyet farkları bulunmaktadır. Fiyat listesi bölümünden okulların eğitim ücretlerini mukayese edebilir ve düşündüğünüz süre için toplam gerekli bütçenizi çıkartabilirsiniz,

 

13 – YÖK denkliği

Öğrenim görmek istediğiniz okul ve programın YÖK denlin olup olmadığını  ün web sitesinde bulunan formu; http://www.yok.gov.tr/content/view/546/194/lang,tr/ doldurarak öğrenebilirsiniz. Eğer yurt dışında bir programı bitirdiyseniz ve denklik başvuru yapmak istiyorsanız lisans programları için; http://www.yok.gov.tr/content/view/389/196/ yüksek lisans programları için; http://www.yok.gov.tr/content/view/390/197/linklerinden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Denkil başvurusu şahsen veya posta ile yapılabilmekte ve 3 ay sümektedir.

 

14 – Yurtdışında öğrencilere çalışma izni var mı ?

Amerika; Sadece eğitim alınan okulun kampüsünün içerisinde ve haftada 20 saat ile sınırlı bir çalışma izni bulunmaktadır.

İngiltere; Devlet üniversitelerinde akademik bir programa katılan öğrencilere haftada 20 saat ile sınırlı bir çalışma izni bulunmaktadır.

Avustralya; bütün öğrencilere eğitim süresince  haftada 20 saat ile sınırl tatil dönemlerinde ise sınırsız  bir çalışma izni bulunmaktadır.

Kanada; sadece http://www.cic.gc.ca/english/study/institutions/participants.asp linkinde bulunan okullarda eğitim alan öğrenciler eğitim sırasında kampus dışında çalışabiliriler, kampus içerisinde çalışma izni ayrıca bulunmaktadır

Malta; Öğrencilerin çalışma izni bulunmamaktadır

Almanya; eyaletten eyalete farklılık gösteren çalışma izinleri bulunmaktadır

 

15 – Eğitim aldığım ülkede eğitiminden sonra kalabilir miyim ?

Bütün ülkeler için eğer bir işveren sizin sponsorunuz ise çalışma ve oturma iznini başvuru yapabilirsiniz ancak aşağıdaki durumlar da işveren sponsorluğuna ihtiyaç yoktur;

Amerika; en az bir yıl süren akademik bir eğitimden sonra 12 ile 29 ay arasında değişen çalışma izni alınabilir

İngiltere; Akademik eğitimden sonra 2 yıl çalışma izni alınabilir

Avustralya; En az 2 yıl süren akademik (belli bölümler ile sınırlı) bir eğitimden sonra 18 ay çalışma izni alınabilir, ayrıca göçmelik programı vardır

Kanada; Akademik bir eğitimden sonra eğitim süresini ve 3 yılı geçemeyecek bir süre kadar çalışma izni alınabilir, ayrıca göçmelik programı vardır

 

16 – Eşim ve çocuklarımla beraber yurtdışına eğitime gidebilir miyim ?

Eş ve çocuklar öğrencinin beraberinde seyahat edilebilir, bunun için ülkelere göre değişen özel şartlar bulunmaktadır.

 

17 – Ne kadar danışmanlık ücreti alıyorsunuz?

Ocean Yurtdışı Eğitim temsilcisi olduğu okullar için hiçbir danışmanlık ya da servis ücreti almamaktadır.

 

18 – Vize işlemlerini siz mi yapıyorsunuz ?

Bütün ülkeler  hem vize evraklarının toparlanması hem de vize formlarının doldurulması onda yardımcı oluyor ayrıca Kanada ve Avustralya öğrencinin bizzat vize görüşmesine veya başvurusuna gitme zorunda olmadığı ülkeler için de başvuruları da elden Ocean Yurtdışı Eğitim yapmaktadır.

 

19 – Nerede kalabilirim ?

Aile yanı, yurt, öğrenci evi ve kampus konaklama seçenekleri ile ilgili olarak konaklama linkinden bilgi alabilirsiniz.
20 – Transit vize almam gerekiyor mu ?

Amerika’ya seyahat ediyorsanız  İngiltere üzerinden yapılan uçuşlarda eğer dönüş tarihiniz 6 aydan uzun sürecek ise transit dönüşünüz için İngiltere transit vizesin almanız gerekir.

 

21 – Amerika ya 5 yıllık vize aldım 5 yıl boyunca istediğim zaman girip çıkabilir miyim ? 

F1 vizeleri genellikle 5 yıllık verilmektedir ancak I20 formunuzun üzerindeki SEVIS numarası ile vizenizdeki SEVIS numarası birbirini tuttuğu sürece vizenizi kullanabilirsiniz. SEVIS numaranız ABD dışında 5 aydan fazla kalmanız durumunda iptal olur. Ayrıca ABD de bir programınız bittiğinde 30 gün içerisinde yeni okulunuza I20 transfer (aynı SEVIS no ile) yapmalısınız ve 6, gün içerisinde de yeni okulunuza başlamalısınız. Eğer yeni bir programa katılmayacaksanız ABD de en fazla 60 gün kalabilirsiniz.

 

22 – Amerika’da turist vizesi ile eğitim alabilir miyim?

Haftada 18 saat ten az ve toplam 3 aydan kısa bir programa katılıyorsanız B1/B2 vizeniz ile eğitim alabilirsiniz.

 

23 – Vize mi uzattırabilir miyim ?

Amerika’da vize nizi değil I20 formunuzu uzatmanız gerekir ve vize süreniz ne kadar olursa olsun I20 formunuz olduğu sürece eğitim alabilirsiniz.

İngiltere de Student Visitor visa ile bulunuyorsanız vizenizi uzatamazsınız, Tier4 General Student Visa ile bulunuyorsanız uzatabilirsiniz,  bu konu da Londra ofisimizden bilgi alabilirsiniz.
Avustralya öğrenci vizenizde “no further stay” ibaresi veya kodu yok ise öğrenci vizenizi uzatabilirsiniz

Kanada da öğrenci vizesi ile bulunuyorsanız vizenizi uzatabilir, turist vizesi ile bulunuyorsanız uzatamazsanız
24 – Kaldığım aile yanında nelere dikkat etmeliyim ?

 

 

25 – İlk gittiğimde beni kim karşılayacak ?

Hem okulların hem de yurt dışı ofislerimizin hava alanı transfer servisleri bulunmaktadır, danışmanınızdan istemeniz durumunda size hava alanı transfer servisi ayarlayacak ve konaklayacağınız yere aksi transferi ile ulaşmanızı teyit eden yazıyı size verecektir.

 

26 – Beni hava alanında karşılayacak kişi ile buluşamazsam ne yapmalıyım?

Hava alanı karşılama teyit yazınızda acil durumlarda irtibat kurulacak telefon numarası bulunmaktadır ancak bu numarayı aramadan önce havalanında bulunan danışma bürosuna giderseniz sizin için taksi görevlisini anons edeceklerdir. Eğer hava lanı transfer servisiniz ayarlanmış ise kesinlikle hava alanını terk etmeyin.

 

27 – Pasaport nasıl alabilirim ?

http://epasaport.gov.tr/  sitesinde randevü aldıktan sonra nüfus cüzdanının aslı (TC Kimlik numaralı), – Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet beyaz fonlu biyometrik vesikalı fotoğraf (yurt dışı başvurular için 1 adet yeterlidir),  Varsa daha önceden alınmış pasaportlar ve Pasaport cüzdan bedelinin ve harçın (tutarlr için aynı siteden bilgi alabilirsiniz) yatırıldığına dair dekont ile randevü tarihinde vize başvursu yapılabilir.

 

28 – Pasaportumu yurtdışında uzattırabilir miyim ?

Pasaportunuz TC büyükelçilik ve konsolosluklarında uzatabilirsiniz.

English  German  Russian